Druga połowa Sierpnia i początek Września to czas pomidorów, papryki i cukinii. To te warzywa dominują u mnie w kuchni zgodnie z zasadą – jeść sezonowo.
Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele ale chyba najprościej i naszybciej zrobić z nich leczo.

Składniki:
- świeża papryka (czerwona, żółta, zielona – do wyboru do koloru)
- cukinie – najlepsze są te małe, bo zawierają mało pestek (zielone, żółte, w paski)
- pomidory – malinowe i podłużne – jedne mają wspaniały smak a drugie idealny miąższ.
- cebula (czerwona lub/i biała)
- czosnek
- wegańskie kiełbaski – ja używam Węgierskie od „Dobra Kaloria”
- czosnek niedźwiedzi
- ostra papryka
- sól, pieprz – opcjonalnie
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki – w tym calu delikatnie należy je naciąć i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach, gdy skórka zaczynie odchodzić wymieniamy wodę na zimną i pokoleli obieramy a następnie kroimy w kostkę.
Paprykę i cukierni kroimy w kostkę. Jeżeli cukinia posiada dużo pestek to należy je usunąć.
Cebulę kroimy w paski, kiełbaski na mniejsze kawałki a czosnek drobno siekamy.
Do dużego garnka wlewamy oliwę i podgrzewamy. Na pierwszy plan idzie papryka – ze względu że jest z najtwardsza ze wszystkich składników. Podsmażamy kilka chwil i dodajemy cebulę a po chwili czosnek – od czasu do czasu mieszając. Gdy z garnka zacznie unosić się cudowny zapach czosnku dodajemy cukinię, mieszamy, zmniejszamy „ogień” i zostawiamy pod przykryciem.
Pomidory – siekamy w kostkę i w zależności od czasu jakim dysponujemy mamy dwie możliwości:
– podsmażamy na patelni aby zredukować płyn
– od razu dodajemy do garnka z potrawą.
Osobiście polecam opcję nr 1 – dzięki czemu sos będzie bardziej gęsty.
Dodajemy przyprawy i całość dusimy aż papryka będzie miękka.

Ostatnio krokiem jest usmażenie wegańskich kiełbasek. Pokrojone w grubsze plasterki podsmażamy na patelni aż się zrumieniają. Możemy dodać je do garnka lub dopiero połączyć z potrawą na talerzu.
Leczo możemy podać tak naprawdę do wszystkiego – kasza, ryż, makaron albo zjeść z chrupiącym pieczywem.
Smacznego.
