W sumie nigdy nie zastanawiałem się z jakich dokładnie składników i w jaki sposób jest produkowane mleko roślinne – do momentu gdy przeczytałem skład tego „kupnego” – kupnego po raz ostatni… Nie, nie chodzi tu o „niezdrowe” składniki a o łatwość przygotowania. Do tego możemy łatwo zmieniać jego smak.
Baza – moje mleko roślinne jest na bazie płatków owsianych. Przyrządzam je pół na pół z innym składnikiem np. wiórkami kokosowymi (lub miąższem z mleczka kokosowego) albo migdałami.

Składniki:
- 50 – 80 gram płatków owsianych (najlepiej drobnych)
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- ksylitol lub inny słodzik
- woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucam do malaksera kielichowego (700ml) i miksuje przez chwilę aż woda przybierze białą barwę.
Następnie przelewam zawartość przez drobne sitko aby oddzielić płatki od płynu i przelewam do butelki.
Teraz to już kwestia naszych zachcianek 🙂 na jaki smak mamy ochotę.
Mleko kokosowe.
Składniki:
- wiórki kokosowe
- woda
- ewentualnie łyżka miąższu z mleczka koksowego lub śmietanki.
Przygotowanie:
Podobnie jak poprzednio – wszystko miksujemy, odcedzamy i dodajemy do wcześniej przygotowanej „bazy”
Mleko migdałowe.
Składniki:
- migdały – garść łuskanych, najlepiej wcześniej namoczone przez klikanaście minut.
- woda
Przygotowanie:
Miksujemy, odcedzamy i dodajmy do „bazy”.
W taki oto sposób w bardzo łatwy i szybki sposób otrzymujemy mleko roślinne takie jakie lubimy.
