Mleko roślinne własnej roboty.

W sumie nigdy nie zastanawiałem się z jakich dokładnie składników i w jaki sposób jest produkowane mleko roślinne – do momentu gdy przeczytałem skład tego „kupnego” – kupnego  po raz ostatni… Nie, nie chodzi tu o „niezdrowe” składniki a o łatwość przygotowania. Do tego możemy łatwo zmieniać jego smak. 

Baza – moje mleko roślinne jest na bazie płatków owsianych. Przyrządzam je pół na pół z innym składnikiem np. wiórkami kokosowymi (lub miąższem z mleczka kokosowego) albo migdałami. 

Składniki:

  • 50 – 80 gram płatków owsianych (najlepiej drobnych)
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej 
  • ksylitol lub inny słodzik  
  • woda

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucam do malaksera kielichowego (700ml) i miksuje przez chwilę aż woda przybierze białą barwę. 

Następnie przelewam zawartość przez drobne sitko aby oddzielić płatki od płynu i przelewam do butelki. 

Teraz to już kwestia naszych zachcianek 🙂 na jaki smak mamy ochotę. 

Mleko kokosowe.

Składniki:

  • wiórki kokosowe 
  • woda
  • ewentualnie łyżka miąższu z mleczka koksowego lub śmietanki. 

Przygotowanie:

Podobnie jak poprzednio – wszystko miksujemy, odcedzamy i dodajemy do wcześniej przygotowanej „bazy”

Mleko migdałowe.

Składniki:

  • migdały – garść łuskanych, najlepiej wcześniej namoczone przez klikanaście minut. 
  • woda

Przygotowanie:

Miksujemy, odcedzamy i dodajmy do „bazy”.

W taki oto sposób w bardzo łatwy i szybki sposób otrzymujemy mleko roślinne takie jakie lubimy. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s