Potrawka z kiszonej kapusty

Ostatnio „chodziła” za mną zasmażana kiszona kapusta no i się doigrała 😉 Kilka warzywnych składników i mamy smaczne danie.

Składniki:

  • ok 500g kiszonej kapusty
  • jedna zielona cukinia
  • 500g boczniaków
  • ząbek albo cztery 😉 czosnku 
  • suszony majeranek
  • wędzona słodka papryka
  • pieprz
  • suszona papryczka chili – opcjonalnie. 
  • olej kokosowy lub rzepakowy.

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Następnie smażymy na patelni  aż się zarumieni, w między czasie usuwamy miąższ z cukinii i kroimy w kostkę.

Kapustę przekładamy do garnka a na patelni podsmażamy cukinię. Boczniaki płuczemy, odcinamy końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinia ląduje w garnku a boczniaki na patelni. Smażymy aż zmiękną i zrobią się złociste.

Po koniec smażenia możemy dodać posiekany czosnek – dosłownie na kilka sekund aby wydobyć smak i całość przekładamy do garnka. Dodajemy majeranek, wędzoną paprykę, pieprz (ewentualnie chili), mieszamy a następnie dusimy pod przykryciem kilka minut.

Tak przygotowane możemy zjeść samo lub może być także świetnym dodatkiem do ryżu, makaronu lub chleba. 

Smacznego 🙂 

Danie to możemy dowolnie „konfigurować” – np. zamiast boczniaków możemy dodać wędzone tofu (także lekko podsmażamy) a także podsmażoną cieciorkę. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s