Ostatnio „chodziła” za mną zasmażana kiszona kapusta no i się doigrała 😉 Kilka warzywnych składników i mamy smaczne danie.
Składniki:
- ok 500g kiszonej kapusty
- jedna zielona cukinia
- 500g boczniaków
- ząbek albo cztery 😉 czosnku
- suszony majeranek
- wędzona słodka papryka
- pieprz
- suszona papryczka chili – opcjonalnie.
- olej kokosowy lub rzepakowy.
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Następnie smażymy na patelni aż się zarumieni, w między czasie usuwamy miąższ z cukinii i kroimy w kostkę.
Kapustę przekładamy do garnka a na patelni podsmażamy cukinię. Boczniaki płuczemy, odcinamy końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinia ląduje w garnku a boczniaki na patelni. Smażymy aż zmiękną i zrobią się złociste.
Po koniec smażenia możemy dodać posiekany czosnek – dosłownie na kilka sekund aby wydobyć smak i całość przekładamy do garnka. Dodajemy majeranek, wędzoną paprykę, pieprz (ewentualnie chili), mieszamy a następnie dusimy pod przykryciem kilka minut.
Tak przygotowane możemy zjeść samo lub może być także świetnym dodatkiem do ryżu, makaronu lub chleba.
Smacznego 🙂

Danie to możemy dowolnie „konfigurować” – np. zamiast boczniaków możemy dodać wędzone tofu (także lekko podsmażamy) a także podsmażoną cieciorkę.
