Makaron z boczniakami w towarzystwie sosu z „jesiennych” warzyw.

Jesień w pełni dlatego w mojej kuchni góruje dynia wraz z cukinią i grzybami. 

Dynie można przygotować na różne sposoby ale dziś będzie częścią sosu idealnego do makaronu. 

Składniki:

  • makaron
  • opakowanie boczniaków – 250g / 500g
  • dynia hokaido
  • zielona cukinia
  • średni batat
  • czosnek – ilość dowolna – im więcej tym lepiej 😉
  • czerwona cebula – opcjonalnie
  • brokuł – opcjonalnie
  • imbir – opcjonalnie 
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy (pieprz, sól, zioła- tymianek, oregano)
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynie kroimy na kawałki i usuwamy pestki oraz miąższ, podobny zabieg robimy z cukinią. Batata obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa układamy na blasze do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), nacieramy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Dynię obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Upieczone warzywa wrzucamy do malaksera, dodajemy czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy (opcjonalnie imbir) i miksujemy do uzyskania konsystencji sosu. Przekładamy całość do garnka i delikatnie podgrzewamy. 

Na patelni podsmażamy cebulkę (opcjonalnie) i wykładamy na miseczkę. Następnie boczniaki kroimy w kawałki i  podsmażamy na małym „ogniu” z odrobiną oleju rzepakowego aż będą miękkie. Dodajemy przyprawy i zioła oraz cebulę.

Jeżeli lubimy brokuły możemy śmiało je dodać do naszego dania. Należy je uprzednio ugotować. Do gotującej się wody wkładamy pokrojonego brokuła i gotujemy 3-5 min pod przykryciem a następnie schładzamy w zimnej wodzie.  

Makaron gotujemy al dente i przekładamy na talerz,  dodajemy boczniak, brokuły i sos. 

Smacznego!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s