Jesień w pełni dlatego w mojej kuchni góruje dynia wraz z cukinią i grzybami.
Dynie można przygotować na różne sposoby ale dziś będzie częścią sosu idealnego do makaronu.
Składniki:
- makaron
- opakowanie boczniaków – 250g / 500g
- dynia hokaido
- zielona cukinia
- średni batat
- czosnek – ilość dowolna – im więcej tym lepiej 😉
- czerwona cebula – opcjonalnie
- brokuł – opcjonalnie
- imbir – opcjonalnie
- oliwa z oliwek
- przyprawy (pieprz, sól, zioła- tymianek, oregano)
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynie kroimy na kawałki i usuwamy pestki oraz miąższ, podobny zabieg robimy z cukinią. Batata obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa układamy na blasze do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), nacieramy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Dynię obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Upieczone warzywa wrzucamy do malaksera, dodajemy czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy (opcjonalnie imbir) i miksujemy do uzyskania konsystencji sosu. Przekładamy całość do garnka i delikatnie podgrzewamy.



Na patelni podsmażamy cebulkę (opcjonalnie) i wykładamy na miseczkę. Następnie boczniaki kroimy w kawałki i podsmażamy na małym „ogniu” z odrobiną oleju rzepakowego aż będą miękkie. Dodajemy przyprawy i zioła oraz cebulę.
Jeżeli lubimy brokuły możemy śmiało je dodać do naszego dania. Należy je uprzednio ugotować. Do gotującej się wody wkładamy pokrojonego brokuła i gotujemy 3-5 min pod przykryciem a następnie schładzamy w zimnej wodzie.
Makaron gotujemy al dente i przekładamy na talerz, dodajemy boczniak, brokuły i sos.
Smacznego!!!
