Baton RAW – zrób to po swojemu

Batony typu RAW to super zdrowa przekąska w skład której wchodzą tylko naturalne składniki a do tego super prosta w przygotowaniu.

Głównym składnikiem są daktyle (ale mogą być także rodzynki) które po zmiksowaniu (w malakserze) tworzą „plastyczną” masę –> idealną bazę pod nasze batony.

Pozostałe składniki to już nasza inwencja twórcza –> orzechy, nasiona, ziarna, suszone owoce, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe, itp.

Moja propozycja:

  • daktyle – 400g – 500g
  • orzechy nerkowca – 60g – 100g
  • wiórki kokosowe – 50g – 100g – kokosa nigdy za mało 😀

Daktyle wsypujemy do miseczki i zalewamy odrobiną wody aby lekko namiękły – będzie łatwiej je zmiksować. W tym czasie w malakserze rozdrabniamy orzechy i wiórki kokosowe.

Następnie osuszamy daktyle w ręczniku papierowym i w małych ilościach dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki. Najlepiej daktyle miksować w małych partiach a następnie (najlepiej w rękawiczkach gumowych) ręcznie połączyć wszystko w jedną całość.

Szeroką brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie naszą masę. Wkładamy do lodówki (przynajmniej na 30 min). Po tym czasie pozostaje nam tylko pokroić na mniejsze kawałki i batony gotowe.

Z powyższych składników wyszło 10 batonów po 75g.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s