Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami

Makaronowa wariacja przy „zapracowanym” weekendzie to idealne rozwiązanie. Szybkie danie idealne aby naładować akumulatory przed dłuższym wybieganiem.

Składniki:

  • ulubiony makaron (w moim przypadku spaghetti)
  • szparagi zielone (1 lub 2 pęczki)
  • czerwona cebula (połowa)
  • czosnek (dwa ząbki)
  • suszone pomidory (mogą być ze słoiczka ale ja użyłem „suchych”)
  • świeżo mielony pieprz
  • orzechy nerkowca
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Wstawiamy wodę na makaron i w między czasie przygotowujemy szparagi odrywając twarde końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy szparagi (co jakiś czas mieszając). Obieramy i siekamy cebulę w kostkę, czosnek i suszone pomidory. Do gotującej się wody wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy makaron (gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu). Podsmażone szparagi przekładamy na miseczkę a na patelni podsmażamy pozostałe składniki. Orzechy nerkowca drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze – zastąpi nam to parmezan.

Makaron odcedzamy ale nie przelewamy wodą tylko ponownie wkładamy do garnka i dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy. Na patelnie wrzucamy szparagami i łączymy z pozostałymi składnikami.

Podajemy na głębokim talerzu a całość posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s