Szybko i Smacznie –> Spaghetti z Bazyliowym Pesto

IMG_20190418_134814

Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie zawierające solidną porcję węglowodanów, idealne dla biegaczy 🙂

Składniki:

  • makaron spaghetti (np. pełnoziarnisty)
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • świeża bazylia
  • garść: np. ziaren słonecznika, orzeszków pinii lub orzechów nerkowca
  • ser parmezan (np. Parmigiano Reggiano)
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Pesto:

IMG_20190419_075820

W malakserze (lub moździerzu) rozdrabniamy czosnek, listki bazyli z porcją oliwy z oliwek (ilość uzależniona od konsystencji jaką chcemy uzyskać). Następnie dodajemy uprażone ziarna słonecznika (lub inne orzechy) i miksujemy. Na koniec wsypujemy starty ser, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze raz miksujemy by połączyć wszystkie składniki razem.

Makaron:

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu (najlepiej al dente).

Po ugotowaniu odlewamy wodę i dodajemy pesto a następnie wszystko razem mieszamy ( najlepiej zrobić to w garnku w którym gotował się makaron).

Całość wykładamy na talerz, posypujemy startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego 🙂

IMG_20190419_080046

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s