Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie zawierające solidną porcję węglowodanów, idealne dla biegaczy 🙂
Składniki:
- makaron spaghetti (np. pełnoziarnisty)
- oliwa z oliwek
- czosnek
- świeża bazylia
- garść: np. ziaren słonecznika, orzeszków pinii lub orzechów nerkowca
- ser parmezan (np. Parmigiano Reggiano)
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Pesto:
W malakserze (lub moździerzu) rozdrabniamy czosnek, listki bazyli z porcją oliwy z oliwek (ilość uzależniona od konsystencji jaką chcemy uzyskać). Następnie dodajemy uprażone ziarna słonecznika (lub inne orzechy) i miksujemy. Na koniec wsypujemy starty ser, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze raz miksujemy by połączyć wszystkie składniki razem.
Makaron:
W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu (najlepiej al dente).
Po ugotowaniu odlewamy wodę i dodajemy pesto a następnie wszystko razem mieszamy ( najlepiej zrobić to w garnku w którym gotował się makaron).
Całość wykładamy na talerz, posypujemy startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego 🙂