Curry – przepis na szybki obiad

IMG_20190211_080218Curry to danie super szybkie do którego przyrządzenia możemy użyć rozmaitych produktów (warzywa, tofu, ryby itp). Oczywiście potrzebne będą nam bazowe produkty takie jak mleko kokosowe czy pasta curry ale pozostałe to już nasza inwencja twórcza.

Przepis na curry warzywne.

Składniki:

  • mleko kokosowe – jedna puszka
  • pasta curry (czerwona, zielona, żółta dowolnie)
  • batat – jeden duży
  • cukinia (duża) lub dwie małe
  • brokuł średniej wielkości
  • dynia piżmowa – połówka
  • czosnek – jeden ząbek
  • imbir – posiekany pół łyżeczki
  • kolendra – kilka ziaren
  • przyprawa curry – łyżeczka
  • cynamon – łyżeczka
  • olej kokosowy – łyżka
  • sos sojowy – łyżeczka

IMG_20190211_080040

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (z cukini usuwamy uprzednio nasiona). W garnku podsmażamy przyprawy – kolendra, cynamon, curry, czosnek i imbir. Następnie dodajemy olej kokosowy i podsmażamy brokuła aż się zrumieni i przekładamy na miseczkę. Do garnka wkładamy resztę warzyw i podsmażamy przez chwilę delikatnie mieszając aby się nie przypaliły.

Następnie wlewamy mleko kokosowe i czekamy aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry (wedle uznania). Pasta jest intensywna w smaku dla tego należy dodawać stopniowo. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy brokuła i jeszcze dusimy ok 3-5 min tak by brokuł zmiękł ale się nie rozgotował.

Curry podajemy np. z brązowym lub jaśminowym ryżem.  Smacznego!!!

IMG_20190213_082019

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s