Od dawna chodziło mi po głowie zrobienie chlebka bananowego. Banany kupuję na potęgę więc zawsze są dostępne w domu. Po połączeniu dosłownie kilku składników i chwili cierpliwości na upieczenie otrzymamy nietypowe pieczywo które idealnie komponuje się z masłem orzechowym.
Składniki:
– banany (4-5 sztuk)
– płatki owsiane górskie (3 szklanki)
– oliwa z oliwek (4 łyżki)
– sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
– proszek do pieczenia (1 – 1,5 łyżeczki)
– cynamon (2 łyżeczki)
– gałka muszkatołowa (0,5 łyżeczka)
– wanilia, lub aromat waniliowy, migdałowy (0,5 łyżeczki)
– orzechy, wiórki kokosowe (na wierzch)
Przygotowanie:
Banany zmielić w malakserze na gładką masą, dodać oliwę i wymieszać.
Płatki owsiane zmielić tak by otrzymać mąkę owsianą, przesypać do miski i dodać pozostałe sypkie składniki. Wszystko dokładnie wymieszać. W malakserze lub za pomocą noża siekamy orzechy na mniejsze kawałki.
Następnie wszystko mieszamy (banany i sypką mieszankę) i przelewamy do brytfanki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze jest delikatnie delikatnie postukać brytfanką o blat by ubić masę chlebową. Z wierzchu posypujemy orzechami, wiórkami kokosowymi.
Piekarniki nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy chlebek przez 25 minut.
Gdy wystygnie będzie gotowy do jedzenia.
SMACZNEGO !!! 🙂