Chlebek bananowy –> idealny na 2-gie śniadanie

Od dawna chodziło mi po głowie zrobienie chlebka bananowego. Banany kupuję na potęgę więc zawsze są dostępne w domu. Po połączeniu dosłownie kilku składników i chwili cierpliwości na upieczenie otrzymamy nietypowe pieczywo które idealnie komponuje się z masłem orzechowym.

Składniki:
– banany (4-5 sztuk)
– płatki owsiane górskie (3 szklanki)
– oliwa z oliwek (4 łyżki)
– sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
– proszek do pieczenia (1 – 1,5 łyżeczki)
– cynamon (2 łyżeczki)
– gałka muszkatołowa (0,5 łyżeczka)
– wanilia, lub aromat waniliowy, migdałowy (0,5 łyżeczki)
– orzechy, wiórki kokosowe (na wierzch)

Przygotowanie:

Banany zmielić w malakserze na gładką masą, dodać oliwę i wymieszać.
Płatki owsiane zmielić tak by otrzymać mąkę owsianą, przesypać do miski i dodać pozostałe sypkie składniki. Wszystko dokładnie wymieszać. W malakserze lub za pomocą noża siekamy orzechy na mniejsze kawałki.

Następnie wszystko mieszamy (banany i sypką mieszankę) i przelewamy do brytfanki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze jest delikatnie delikatnie postukać brytfanką o blat by ubić masę chlebową. Z wierzchu posypujemy orzechami, wiórkami kokosowymi.

Piekarniki nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy chlebek przez 25 minut.
Gdy wystygnie będzie gotowy do jedzenia.

SMACZNEGO !!! 🙂

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s