Tofu ball czyli pulpety z tofu i masła orzechowego, idealne jako dodatek do posiłku ultrasa 🙂
Składniki:
– tofu (naturalne lub wędzone)
– masło orzechowe (1 łyżka na 100g tofu)
– jedna duża czerwona cebula pokrojona w kostkę
– panierka z ciecierzycy 3-4 łyżki (ale może być bułka tarta, płatki owsiane błyskawiczne itp.)
– pomidory suszone pokrojone w kostkę
– zioła prowansalskie
– sos sojowy – 2 łyżki
– papryka czerwona ostra
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Tofu dokładnie odsączyć z zalewy i rozkruszyć w misce, dodać odsączone z oliwy suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie wymieszać i uformować małe kulki.
Kulki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy aż się zrumienią.
Idealnie pasują jako dodatek do makaronu, ryżu czy kaszy.
Smacznego 🙂